بادوام و زیبا: کاربرد فولاد ضد زنگ در معماری

کمی پیش از آغاز جنگ جهانی اول، هری بریرلی (1948-1871) که از 12 سالگی فلزکار بود، اولین فولاد ضد زنگ را تولید کرد. بریرلی به دنبال حل مشکل سایش در دیوارههای داخلی سلاحها و ابزارهای جنگی ارتش انگلیس بود و در نهایت به آلیاژی فلزی دست یافت که در برابر خوردگی مقاوم بود، سپس به این آلیاژ، چدن افزود.
پس از این اختراع، فولاد ضد زنگ تقریبا در تمام بخشهای تولید و صنعت از جمله تولید لوازم غذاخوری، تجهیزات بهداشتی، آشپزخانه، قطعات خودرو و موارد دیگر جایگزین متریالهای قبلی مانند فولاد سخت، مس و حتی آلومینیوم شد. فولاد ضد زنگ به ساخت و سازهای عمرانی نیز راه یافت و به سرعت در ساختمانها مورد استفاده قرار گرفت.
در مطلب امروز ایپلاس نگاهی به کاربرد این متریال بادوام و زیبا در معماری و ساخت و ساز میاندازیم. با ما همراه باشید.
در طول دهه 30 میلادی اقتصاد آمریکا رونق بیسابقهای یافت و رقابت شدیدی برای ساخت بلندترین آسمانخراش جهان به وجود آمد.
جدال بین ساختمان کرایسلر و ساختمان امپایراستیت با کمک های مالی عظیم و ایجاد تغییراتی در پروژهها در حین کار، برای رسیدن به بالاترین ارتفاع ممکن بالا گرفت. در هر دو پروژه از فولاد ضد زنگ استفاده شد و این ماده تکنولوژیک، که در آن زمان بسیار جدید بود، نقش ویژهای در ساخت این برجها ایفا کرد.
در واقع، تا همین اواخر این متریال به دلیل هزینه بالای آن فقط در پروژههای خاصی به کار میرفت. فولاد ضد زنگ هنوز هم ماده گران قیمتی به حساب میآید، اما امروزه در معماری و ساخت و ساز، چه برای اهداف سازهای و چه به منظور زیباییشناسی، به وفور در دسترس است.
فولاد ضد زنگ در بازار به صورت ورق، سیمپیچ، لوله و میله وجود دارد و دارای ویژگیهایی است که آن را برای ساخت و سازهای شهری مناسب میکند.
علاوه بر مقاومت فوق العاده در برابر خوردگی، شکل ظاهری آن نیز برای بسیاری افراد جذاب است و تلفیقی از احساس مدرن بودن و آرامش را به ذهن القا میکند.
فولاد ضد زنگ میتواند کاملا مات یا براق کار شود یا درجهای بین این دو داشته باشد. انواع رنگی این متریال نیز تولید میشود.
سطح فولاد ضد زنگ دارای زبری کمی است که باعث تمیز کردن و نگهداری ساده آن میشود. گفته میشود که تاج ساختمان کرایسلر از زمان ساخت تاکنون فقط 3 بار تمیز شده است. بنابراین استفاده از این متریال برای محیطهایی مانند آزمایشگاهها و آشپزخانههای صنعتی که استانداردهای بهداشتی خاصی دارند، بسیار توصیه میشود.
از آنجا که سطح فولاد ضد زنگ متخلخل نیست، باکتریها و ویروسها نمیتوانند در آن نفوذ کنند و لک هم نمیشود. تمیز کردن سطوح ساخته شده از این متریال ساده است و حتی با استفاده از مواد شیمیایی قوی نیز میتوان آنها را ضد عفونی کرد بدون آنکه روی کیفیت سطح تاثیر بگذارد.
سازههای فولاد ضد زنگ نیز بسیار مقاوم هستند، این سازهها دارای انعطافپذیری بالا و مقاومت خوبی در برابر نیروهای کششی و فشاری هستند، مقاومت این سازهها مشابه یا حتی برتر از آلیاژهای فولادی معمولی است.
به دلیل مقاومت زیاد فولاد ضد زنگ، امکان استفاده از ورقهایی با حداقل ضخامت وجود دارد. به این ترتیب امکان کاهش وزن کل سازه بدون به خطر انداختن جنبههای فنی و سازهای آن فراهم میشود.
فولاد ضد زنگ به دلیل دوام بالا یکی از متریالهای مناسب برای شرایط بد آب و هوایی نیز محسوب میشود و فرقی نمیکند که در صفحات نما به کار رود یا نمای کرتن وال یا کانتر آشپزخانه یا حتی برای عناصر تزئینی مانند مجسمهها. علاوه بر این، این نوع فولاد، متریالی است که در پایان عمر مفید خود میتواند به طور کامل بازیافت شود.
فولاد ضد زنگ به دلیل جنبههای زیباییشناسی و کاربردی، متریالی بسیار کاربردی برای پروژههای معماری است. حتی اگر به سرمایه گذاری اولیه بالاتری در حین ساخت نیاز داشته باشد، به دلیل دوام بالا و نگهداری آسان، امکان صرفهجویی در هزینهها را فراهم میکند.
دیدگاهتان را بنویسید